Tangshan CBD Area Masterplanning| 唐山南湖商务核心区规划概念
Tangshan, China 唐山,中国
Planning Concept | 规划概念
由大自然中的元素:河谷与树叶的叶脉为设计灵感
Inspired by elements from the nature: River valley and Leaf

The Tangshan Master Planning takes a progressive stance towards living in the city. Looking towards the adjacent park space and public amenities the goal is to create a space that links both commercial, office and residential spaces in an open and welcoming site for people of all ages. Emphasizing the well-being of the people in the site the only traffic access is for emergency vehicles and after hours delivery within commercial regions. People within the site can feel comfortable and at peace, surrounded by vegetation and free from dangerous vehicles zooming through streets. Children, parents and grandparents enjoy the continuous park space integrated between the buildings without needing to worry about an inattentive driver zooming through.

The pathways through the site take inspiration from the veins on a leaf, all flowing towards the feature park of Tangshan to the south. The leafs also creates smaller cells or neighborhoods within the site developing a strong hierarchy of communities around which people can gather. Buildings orient themselves inwards to the immediately adjacent park spaces and further to the large green space south. Spacing of structures is optimized to allow to most amount of light per resident or user. The master plan creates a holistic community that emphasizes the experience of residents and visitors as an escape from the hardscape and rush of the city, an oasis in Tangshan.

新唐山核新中央商务区规划力求寻找一种可持续的生态宜居城市理念。新的核心CBD区不是传统的城市经济金融商圈,而是与毗邻的南湖生态风景区和城市公共设施联成一体,并带动周边的文化旅游业发展。在这里,有现代化的立体商业空间、办公空间、文化休闲空间和绿色生态的公园住宅,这一切都完全融入在生态自然之中,适合不同年龄阶段的家庭。除了链接城市公共交通系统,基地将实现地面无车,提供大片的绿地景观和舒适的社区环境,唯一的交通路是为紧急情况的车辆和在商业区域中非上班时间提供的货运通道。在新型的开放街区生活的居民和来往的游客可以充分的感到舒适和宁静,充分享受周围的植被和没有危险的车辆。孩子, 父母和祖父母享受连续成片的公园景观和参数化生成的与自然和谐共处的建筑物,而无需担心车辆的穿行。

规划中的园路从自然中叶片上的叶脉走向提取灵感,所有的步道走向都放射式的连接南侧的南湖生态公园。叶子也创造出更小的细胞单元或小的开放社区,从而生成出不同形态的公共汇集场所。建筑的朝向和视野都面向毗邻的绿色公园景观带和间接地面对南部的大片公园绿地。生态的建筑群体现在参数化分析生成出的被动节能设计,为每个用户提供最佳的采光和通风状态。唐山南湖生态开放街区总体规划创造了一个整体的社区环境,强调居民和游客的新体验,为今天拥挤的城市生活提供了一个都市绿洲。

Design Date: 2017.07

Location: Tang Shan South Lake Park


Design Director: Martin Miller, Mo Zheng

 

Design Team: Frank Lee, Luke Theodorius E. D. Santoso, Frank Jiang, Haoran Wang, Isabelle Yang

Movie Edit: Frank Jiang

CONCEPT: PLANTS VEIN GROWTH 规划概念:植物叶脉延伸
Design Concept| 设计概念
Design Strategies| 设计策略
CONVENTIONAL DEVELOPMENT 
传统开发模式
SUSTAINABLE WALK-FRIENDLY NEIGHOURHOOD
 生态步行 “开放街区” 模式
CONVENTIONAL NEIGHBOURHOOD
传统街区模式
CONVENTIONAL TRAFFIC
 传统交通模式
OPEN NEIGHOURHOOD VERTICAL TRAFFIC
多功能 “开放街区”模式
OPEN NEIGHOURHOOD VERTICAL TRAFFIC
开放街区立体模式
TRAFFIC ACCESS, NO VEHICLE SURFACE
交通体系,无车地面层
Overall master plan | 总体规划

© AntiStatics Architecture, 2015- 2020