Quying's Sun Room Interior Renovation| 瞿颖阳光房室内改造
Beijing, China 中国,北京

Project Location: Beijing, Shunyi

Project Type: Interior Installation Art

Area: 23 sq.m

Completion Date: 2016, August

Design team: Martin Miller, Mo Zheng, Yuxiao Zhu, Frank Li, Chiao Wang

Design development and Fabrication:

AntiStaticsArchitecture, Beijing

Product Brand: COOCOON

Photographer: Chiao Wang

项目地址:北京,顺义

项目类型:室内装置艺术

室内面积:约23平方米

完成时间:2016年8月

设计团队:马丁·米勒(美)、郑默、朱玉晓、李根、王超

设计细化、制作团队:北京非静止建筑设计有限公司

​产品品牌:COOCOON

摄影师:王超

 

Quying wanted a unique room to relax and sit with friends.Water is the primary driver for the spaces created within, a fluid space thatis simultaneously both calming and exciting. Evoking ideas of softness andfluidity, the renovation of Quying’s sun room creates a space for relaxationand meditation. The rigidity of the interior space is made subtle through the addition of undulating curvilinear planes which serve to further subdivide the single room into more individual intimate spaces. The translucent sheets allow light to diffuse into the room creating a simultaneous warmth and brightness.Conceptually the space becomes soft and cloud-like, while the sheets also perform a functional role as discrete shelving.

Emerging from the gentle flowing clouds near the ceiling are the featured elements of the hybridized fish bowl/planters. The hard material of the steel mesh netting is reinvented, utilizing its natural material properties to create a form behaving as a fluid water drop. The significance of the water drop symbol ties the room together. A small light has been installed at the base of the planter, meant to draw the hanging tendrils of the plant intowards the netting while playing off the water and sphere of the fish bowl to create new patterns of light and shadow below. The central rug is a custom piece acting as the fluid anchor to the room. The heavy and bulky rope swirls around itself, nesting coils against one another, the precise layout of the rug is entirely dependent upon adjacent coils and vice versa.

“云中的水滴”冥想空间是由非静止建筑 AntiStatics Architecture 团队 + 著名室内设计师朱玉晓共同设计完成的。整个设计、制作的周期只有短短的一周时间。我们通过参数化设计和材料特性的电脑模拟,可以在很短的时间完成电脑模型与实际产品的无缝连接。材料的特性、研发和参数化分析则是非静止建筑设计合伙人马丁·米勒(Martin Miller)+郑默通过半年的实验测试得出的结果。

瞿颖想要一个独特的空间来放松和与朋友小聚。水,是创造这个空间的主要驱动力,它可以创造出一个令人舒缓情绪和找到乐趣的流体空间。瞿颖的阳光房改造创造了放松和冥想的空间,唤起了空间内的“柔软性”与“流动性”。空间概念上,我们试图营造一朵朵轻柔流动的“云”;内部空间的秩序则微妙地通过起伏的曲线平板来创造,这些平板也同时为整个房间创造了多个独立私密的小空间。透光性片材允许自然光进入房间,为阳光房增添温暖和亮度。视觉上,当片材作为分层式的吊架使用时,整个空间会变得柔软模糊。

与轻柔流动的“云”相融合的是“水滴”般造型的绿植/鱼缸装置。硬质的钢丝网被重新塑造,利用其天然的材料特性来创建出流动的液体“水滴”形态。而“水滴”像一个符号一般将整间屋子的概念统一。一个小的射灯安装在绿植装置的底部来引导绿色藤萝向着钢网的方向攀爬生长;同时也使球形鱼缸和水创造神奇的光影。中央的麻绳地毯是精心手工定制的,作为房间内的流动元素。粗旷的麻绳呈漩涡型绕自身旋转,圈圈相绕,地毯的精确排列设计完全取决于相邻的绳圈,反之亦然。


 

Working Process | 装置过程

© AntiStatics Architecture, 2015- 2020