“瓯江水晶盒”深海黑珍珠餐厅 -
温州1.8公里新外滩2,3号建筑
温州,浙江

瓯江沿线的水晶盒餐厅

Planning Strategy/ 规划设计

瓯江沿线1.8公里规划1-6号建筑及周边景观,水晶盒餐厅位于中间的2,3号建筑

这家精致的餐厅坐落于温州瓯江沿线的潮汐江面之上,位于瓯江路1.8公里新建筑与景观带之中。建筑师非静止建筑(AntiStatics Architecture)同时在过去的两年规划了周边区域的三个码头、滨江景观,及一系列与瓯江两岸山体水文相呼应的新建筑。由层叠的露台构成的两栋“水晶盒”式的建筑漂浮于瓯江之上,镂空的白色混凝土立面交织在屋顶与露台之间,其设计的灵感来自于瓯江自然的水文地貌与起伏跌宕的山峦。

与河流对岸的丘陵地形相呼应,建筑被分成两个镜像的体块,景观就像河道地貌的一条曲线切口涌入建筑之间,同时利用这个切口作为餐厅的景观庭院入口。充分发挥温州全年舒适宜人的气候优势,错层的露台与屋面系统像抽屉盒一样使两栋建筑增加了更多的半户外空间,进一步创造出与餐厅包间相连的室外私人空间。这些室外空间邀请就餐者走出去欣赏瓯江的全貌和对面的山体画卷。建筑外立面的设计灵感来源于观者透过葱郁的树冠从内到外看与从外到内看的不同体验,定制设计的镂空墙体为室内就餐者创造了隐私,同时不妨碍从内部向外观看。建筑外部是由标准层叠的平台与有机网格状的镂空墙体构成,内部空间则运用温暖和惬意的材料,放松舒适的陈设和完整的五星级餐饮体验。餐厅入口设有一个简约舒适的大厅,毗邻一系列海鲜操作区,供顾客选择最新鲜的食材。建筑设计创造了完整的滨江餐饮体验,凸出了烹饪艺术和当地的饮食文化。

 

主创建筑师:  Martin Miller(美)、郑默、Theodorius E. D. Santoso (印尼)

设计团队:  Christopher Beckett, Annie Liu, Yasser Hafizs, Haoran Wang, Siyi Wang, Demi Chang

项目详细地址:  温州,浙江,1.8公里瓯江光影码头

项目完成年份: 2020年

建筑面积(平方米):  1100

 

摄影师:大丑-空间摄影 Dachou Photography

 

Restaurant 1st Floor Landscape Plan

Massing Strategy

Massing Concept Process 

Restaurant Drone Aerial View

Facade Design

The exterior screen is fabricated from ultra-high performance concrete. With precise geometric control and definition, the porous block elements are cast from a simple two-part mold. The three-dimensional depth of the block creates a macro-scale moiré effect for the façade, as one traverses the screen the depth and layers of the cast UHPC forms reveal variant emergent patterns, mimicking the dynamic nature of the eddies and turbulence of the adjacent tidal stream. At night the lighting of the screen turns the buildings into dramatic beacons. Glowing and visible from land and sea, the effects where inspired by the traditional lanterns fishermen would hang from their boats to attract fish through the muddy waters at height. The smooth interwoven nature of the concrete screen features a further dynamic lighting scheme, as the light wraps the surfaces from different angles a vibrant collage of color creates a beacon for passersby on the busy street, and from those travelling the river.


 

Exterior Evening view

UHPC Modular Components within the screen

Exterior Day view (Street front side)

Exterior Evening view (Waterfront side)

Exterior Evening view

Crystal box like architecture and screen wall

Screen wall details and landscape

North and South elevation

Restaurant street front view

East-West elevation

East-West Facade 

Interior Design

Wenzhou is a city steeped in rich culinary traditions, not only the flavors and textures but the full dining experience. The architecture for the Deep Sea Black Pearl restaurant acts as a stage set for this experience, featuring private dining rooms and panoramic views of the river the organization of the space creates a curated dining experience. Comprised entirely of private dining rooms, the interior spaces create various conditions for the culinary experience, the early meal casual space for cocktails and hors d’oeuvres, a large group table for formal dining and lastly the outdoor terrace to relax and digest while taking in the stunning views of the river and mountains beyond.

Semi-private interior with the screen wall

Private dining rooms and panoramic views of the river

Outdoor terrace to relax and digest while taking in the stunning views of the river and mountains beyond

Lighting Design

At night the lighting of the screen turns the buildings into dramatic beacons. Glowing and visible from land and sea, the effects where inspired by the traditional lanterns fishermen would hang from their boats to attract fish through the muddy waters at height. The smooth interwoven nature of the concrete screen features a further dynamic lighting scheme, as the light wraps the surfaces from different angles a vibrant collage of color creates a beacon for passersby on the busy street, and from those travelling the river.

Soft warm light mode

Other dynamic lighting mode

Digital Fabrication

The exterior screen is fabricated from ultra-high performance concrete. With precise geometric control and definition, the porous block elements are cast from a simple two-part mold. The three-dimensional depth of the block creates a macro-scale moiré effect for the façade, as one traverses the screen the depth and layers of the cast UHPC forms reveal variant emergent patterns, mimicking the dynamic nature of the eddies and turbulence of the adjacent tidal stream.

Double-layered woven Screen wall

The three-dimensional depth of the block creates a macro-scale moiré effect

UHPC Modular Components Fabrication Process

Perspective section with wall details

Wall Section Detail

Wenzhou Ou-River 1.8km waterfront development Movie

For Publication and inquiries please contact us: info@antistatics.net

All copyright is reserved by AntiSatics Architecture (Beijing+New York)

© AntiStatics Architecture, 2015- 2020